Dagslys – viktig for alle aldersgrupper

iStock_000011461464Medium (2)

Bestill nå, så får du lampen til Jul !

Dagslys er viktig fordi det gir  oss energi, samtidig som det  bidrar til god døgnrytme og god søvn.  Eldre mennesker er dessverre ofte mest innendørs, særlig i det mørke og kalde vinterhalvåret, og de får derved lite av det helsebringende dagslyset.  Dagslyslampe er en praktisk løsning i slike tilfeller.

Her får du kjøpt dagslyslamper 

Døgnrytmen endres med årene og  mange eldre opplever at søvnighet om kvelden og oppvåkning om morgenen kommer tidligere enn før.  En dagslyslampe kan derfor være et godt hjelpemiddel for å bedre døgnrytme og søvn.

Her kan du lese hva Tidsskrift for Den norske legeforening skriver om bruk av lyslamper ifm. døgnrytmeforstyrrelser.

Mangel på lys kan også føre til nedstemthet om vinteren.  Dette gjelder alle aldersgrupper, – også eldre mennesker  (les mer i denne bloggen).   Mange får hjelp gjennom bruk av dagslyslamper.  De opplever mer overskudd, bedre konsentrasjon og hukommelse, bedre motivasjon og mindre sug etter søtsaker (her kan du lese mer om dagslys og vektreduksjon) – i tillegg til at lyset kan korrigere døgnrytmen.

Her kan du lese om hvordan bruk av dagslyslampe bidro til at Erling fikk det mye bedre på sykehjemmet  Kort sagt, livet ble triveligere. 

Det kan være en god ide å kjøpe en lampe med dimmer til eldre personer og mennesker som er svært lys-sensitive. Da kan de kan gradvis trene seg opp til å tolerere normal dagslys mengde/lysterapi styrke. (Eksempel på lamper med dimmer finner du her, her og her)

Det er få bivirkninger ved bruk av en dagslyslampe.  Ved øyensykdommer og bruk av medikamenter som øker lysømfintligheten, bør lege konsulteres før en går i gang.

1 Comment

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*