Grill sesongen er her

grillmat

Varme sommerkvelder er naturlig nok både etterlengtet og høyt verdsatt her i landet, og grillmat med gode venner hører med!

Men like sikkert som at grillsesongen er her, så vil dagspressen komme med store oppslag om hvor helseskadelig grillmaten kan være.  Faktum er at de har faktisk rett i det.  Men ikke fortvil !

Grillmat kan være både lekker og sunn dersom vi sørger for å ta noen enkle forholdsregler i forbindelse med tilberedelsen av maten.

Vil du lære mer om hva mat, kosthold og/eller stressmestring kan gjøre for helsen? Les om våre kurs og foredrag her

Men la oss først se på hva som kan være helseskadelig i grillet mat:

Hetrocycliske aromatiske aminer (HA) dannes når aminosyrer, sukkerarter og kreatin i kjøttet reagerer under påvirkning av høy temperatur (som ved f.eks. grilling, pannesteking, ovnssteking, fritering og røyking).  HA er vist kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA).  HA dannes typisk når temperaturen over 150 grader C og kjøttet er helt gjennomstekt.

Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) er også kreftfremkallende og potensielt DNA skadelig.  Stoffet dannes når fett og væske fra kjøttet drypper ned i grillen/varmekilden og dermed fører til at giftige flammer og røyk treffer grillmaten.  Jo høyere temperatur, og jo mer stekt/forkullet kjøttet er,  – desto mer PAH dannes.

Grillet mat inneholder mer PAH og HA enn pannestekt og ovnsstekt mat.

I dyrestudier har man observert at tilsetting av HA og PAH i foret til dyrene har ført til bl.a. tykktarmskreft, hudkreft, brystkreft, prostatakreft, leukemi og lungekreft.  I observasjonsstudier/befolkningsstudier er det bl.a. observert økt andel av bukspyttkjertelkreft, tykktarmskreft og prostatakreft hos de som spiser mer grillet/godt stekt mat.

Vi får også i oss disse stoffene fra andre kilder (f.eks. sigarett røyk, diesel eksos, regnvann og luftbåren forurensning.  NB! Sigarett røyk er en versting).  Konklusjonen må mao. bli  at det er tryggest for oss alle å redusere inntaket av disse stoffene.

Den gode nyheten er at vi reduserer disse giftige stoffene når vi marinerer maten før grilling, og når vi griller den varsomt, – og begge deler fører til at vi får et enda mer smakfullt og lekkert måltid!

 

Tips for smakfull og sunn grillmat:

  • Mariner kjøttet / grillmaten i antioksidant rike ingredienser på forhånd.  Du kan f.eks. bruke ingredienser som rødvin, sitronsaft, hvitløk, og aromatiske krydder (eks. rosmarin, timian).  Dette gir god smak samtidig som de beskytter grillmaten mot dannelsen av PAH og HA.
  • Bruk ALDRI engangs-grill !!!
  • Sørg for at grill risten og lava stenene (i  gass grillen) er rene til enhver tid, slik at det blir minst mulig os fra grillen
  • Plasser maten slik at flammene ikke treffer maten direkte.  Dette kan du gjøre ved å skyve grillkullet ut mot kantene i grillen, eller sette en varmefast panne med vann rett under maten (NB. dette vannet er ikke egnet til saus etterpå).  På denne måten grilles maten vha. varmen og grillristen, og ikke flammene.
  • Vend maten ofte, for å begrense mengden HA og PAH som dannes.
  • Bruk lavest mulig grill temperatur, og ikke «overstek» maten.
  • Server rikelig med grønnsaker og/eller salat til måltidet slik at du får i deg vitaminer og antioksidanter som bidrar til å beskytte kroppen.

 

Vi ønsker deg en riktig god grillsommer !

 

Kilder:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Takhashi+hetrocyclic+amines%3A+Mutagens%2Fcarcinogens

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6733854

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Nobuyki+Ito+A+new+colon+an+mammary+carcinogens

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=carcinogenicity+in+rats+of+a+mutagenic+compound+kato

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18268115

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1749106

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12351162

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16140978

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16357191

http://www.matportalen.no/verktoy/advarsler/vaer_forsiktig_med_hardt_grillet_mat

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22397498

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=effect+of+beer%2Fred+wine+hetrocyclic+amines

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=effects+oil+marinaeds+garlic+lemon

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9216741

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*